Gelshield center

Wat is osmose?

Osmose ontstaat als water tot het laminaat doordringt. Dit kan zowel van buiten (door de gelcoat) als van binnen (vanuit de bilge).
Door de reactie van water en oplosbare bestanddelen ontstaat een oplossing die weer meer water aantrekt. Deze volumevergroting tast het laminaat en de gelcoat aan. Dit wordt zichtbaar door blaasjes op de huid.
De oorzaak van osmose kan liggen in de kwaliteit van de gebruikte materialen en de manier waarop deze zijn verwerkt. Ook het soort water en de watertemperatuur zijn van invloed. Sommige polyester schepen hebben er al na enkele jaren last van, bij andere treedt osmose pas veel later op.

In elk geval dient u het proces zo snel mogelijk te stoppen om te voorkomen dat de huid verder beschadigt raakt.

Constateert u blaasjes op de huid van uw schip (ook al zijn deze nog zo klein) open deze dan direct nadat het schip uit het water is gekomen, want na droging kunnen ze tijdelijk verdwijnen. Zijn de blaasjes gevuld met een bruine of grijsgroene substantie die naar azijn ruikt, dan heeft u met osmose te maken. Zit er geen vocht achter de blaasjes en ruikt u geen zure geur, dan is er geen sprake van osmose, maar van luchtkussentjes. Een minder ernstig probleem.

Indien u er zelf niet zeker van bent of u te maken heeft met osmose, dan kunt u een vochtmeting laten verrichten. Deze meting geeft direct uitsluitsel over het feit of er vocht in het laminaat aanwezig is. Vocht in het laminaat is vaak het begin van osmose.

Vertoont uw - nieuwe of gebruikte - schip nog geen osmose, dan kan het aanbrengen van extra beschermlagen over de gelcoat sterk preventief werken. Het vochtgehalte in het laminaat moet hiertoe wel een veilige waarde hebben.

Gelshield garantie in samenwerking met International Paint

Samen met International Paint bieden wij u een vijfjarige garantie op een professioneel aangebracht Osmose reparatiesysteem.

Wij zijn een goed uitgerust Gelshield center, dat samen met International Paint u de zekerheid geeft dat u te maken heeft met een betrouwbaar bedrijf, dat werkt met goede adviezen, topproducten en een professionele aanpak.

Na de behandeling ontvangt u een certificaat waarmee wij en International Paint, u garanderen dat gedurende 5 jaar geen osmose meer zal optreden.